maandag 19 december 2016

Drie schrijfprojecten in 2017 / Doe je mee?

Project 1 = Schrijf je boek


In Januari start  het schrijfproject "schrijf je boek". Samen komen we één keer in de maand bij elkaar (op een donderdag avond of op een zondagmorgen, dat spreken we samen af (10 keer 2 uur / 130,-) om te werken aan "het boek dat in jou verborgen zit".

Dat kan geschreven, gedicht, getekend of geschilderd zijn. Ik heb meerdere boeken uitgegeven en heb dus ervaring met het broeden, het beginnen en het afmaken van zo'n project. Later kun je overwegen of je je werk uit wilt geven, maar het proces op zich is al een prachtige reis en zeer de moeite waard. Als je mee op reis wilt.... mail me dan.

Een boek schrijven is een reis, een expeditie in jezelf, een avontuur dat met niets te vergelijken is. Het gaat niet om het resultaat, het gaat om de reis… ga je mee?

De 1e bijeenkomst is op zondag ochtend 15 januari van 10.30 - 12.30
Voor wie op die eerste zondag niet kan is de eerste bijeenkomst op donderdagavond 19 januari van 20.00 tot 22.00

Je kunt een keer missen, maar die eerste bijeenkomst liever niet, want dan vertrekken we samen op expeditie…. Als er teveel mensen niet op 15 januari kunnen starten, starten we in 2 etappes (een tweede groep op een donderdagavond)

Om je inschrijving definitief te maken, je plek in de groep ook echt in te nemen: het hele bedrag van deelname a.u.b. overmaken voor eind december (130,-)

Ook helpt dit om een commitment met jezelf aan te gaan. Dat is namelijk een essentiële stap bij het schrijven van een boek. Je begint aan een beklimming en gaat door “no matter what”. Het gaat heerlijk weer worden op onze expeditie, maar ook stormen, regenen, misten en verwarrend worden. Dat hoort er allemaal bij. Ik heb altijd een kaartje op mijn bureau met:

Stoppen is geen optie, ik ga door, ik vind een weg, mijn soort weg... 

Alles dat je al geïnvesteerd hebt in je project, helpt je door lastige stukjes heen. Maar... misschien ben jij wel een voor de wind schrijver, you never know!

Meenemen voor de eerste bijeenkomst:
 • Je agenda, voor het plannen van volgende afspraken
 • Je schrijfspullen (papier en pen of laptop, wat voor jou het beste werkt)
 • Ga in een kringloopwinkel op zoek naar het door jou gedroomde formaat van je boek. De inhoud doet er niet toe, alleen het formaat en de dikte. Maak daar met wit papier of met pakpapier een kaft omheen.
 • Eventuele aantekeningen, krabbels, tekeningen of andere dingen die bij je "broedproces" horen
Een groep prachtmensen heeft zich al gevormd, er zijn nog maar een paar plekjes vrij. Pak de rugzakken maar in... we gaan!


Project 2 = de verhalen van je leven
VOLGEBOEKT


Op 16 februari 2017 start op de donderdag avond de schrijfcursus “de verhalen van je leven”.

5 avonden creatief en reflectief schrijven, waarbij je je vanuit verschillende schrijftechnieken en perspectieven verdiept in je eigen levensgeschiedenis.

We gebruiken mijn boek “het schrijfhandboek” en een map met talloze vragen die de verhalen helpen tevoorschijn te komen.


 • Wil je schrijvendeweg herinneringen terugvinden die je al lang was vergeten?
 • Wil je schrijven over bijzondere momenten in je leven?
 • Hou je een dagboek bij, maar begint het saai of zinloos te lijken?
 • wil je de verhalen uit je leven doorgeven of nalaten of uitgeven?
 • Wil je de kracht van creatief schrijven ontdekken?
 • Donderdagavond (om de week) van 20.00 – 22.00 
 • Data: 16/2 - 2/3 - 16/3 - 30/3 - 13/4
Kosten 85,- incl. Het schrijfhandboek & map met vragen

Schrijf je mee? Geef je dan HIER op.


Project 3 - Meditatief schrijvenSchrijven kan een geweldige vorm van meditatie zijn. In Mindfulness meditatie leer je te zijn met wat er is. Niets ophouden, niets inhouden, niets wegduwen, niets oproepen, niets tegengaan, niets veranderen. Je leert aandacht te schenken aan dat wat is. Je ontwikkelt je vermogen je aandacht te richten (focus) én je verbetert de kwaliteit van je aandacht (milde open aandacht). Schrijven kan enorm helpen om je aandacht te richten. Je leert alle aandacht te richten op het schrijven over datgene dat zich in jou afspeelt. Door terug te lezen (en soms door voor te lezen) ontdek je veel over de kwaliteit van je aandacht. Zo kun je leren die aandacht rijker te maken.

Doordat schrijven een rustige activiteit is, helpt het je aandacht te bewaren zoals ook bijvoorbeeld wandelen dat kan doen. Het gaat hierbij niet om technisch of literair schrijven (al kunnen er prachtige dingen tevoorschijn komen), het gaat om het kanaliseren van je gevoelens en gedachten via je pen naar het papier, waar het zichtbaar wordt. In de cursus leer je diverse technieken om tot jezelf te komen, te ontdekken wat er in je leeft en dat uit te drukken op papier. De technieken zijn heel eenvoudig, ze werken geruststellen, reflectief en verhelderend. Je kunt ze vervolgens je levenlang toepassen wanneer je ze nodig hebt. Schrijfervaring of ervaring met Mindfulness meditatie is niet nodig. Spelling en grammatica zijn onbelangrijk.

Zelf schrijf ik dagelijks als meditatie.

 • Ik ben Mindfulness trainer, opgeleid door Antwerpse psychiater en zenleraar Edel Maex
 • Daarnaast ben ik auteur van o.a. Het SchrijfHandboek & Schrijvend tot jezelf komen.
 • We schrijven 7 ochtenden van 10.30 – 12.00
 • 1/2 – 8/2 – 15/2 – 1/3 – 15/3 – 22/3 – 29/3
 • 75,-
 • Waarschijnlijk is de cursus in de mooie kerkekamer van de protestantse kerk van WognumVoor opgave en info mail HIER

Geen opmerkingen:

Een reactie posten